10 tipů jak si vybrat zvedací plošinu pro imobilní

Zvažujete koupi plošiny pro vozíčkáře do rodinného domu, školy, nemocnice, knihovny, na poštu nebo do jiných institucí? Pročtěte si několik pravidel, které se oplatí dodržovat, abyste se při výběru nepopálili.

1. Bateriový pohon? Ano i ne

Bateriový pohon plošiny je často uváděný jako nejvýhodnější řešení kvůli bezpečné dopravě do stanice při výpadku elektrického proudu. Bohužel to je i poslední výhoda tohohle řešení. Plošina na bateriový pohon je vhodná zejména pro přepravu jednotlivců. Není vhodná například do škol, kde se chtějí přepravovat ve stejném okamžiku po schodišti víceré imobilní osoby.

Baterie se nestačí dobíjet a plošina se kvůli nedostatečné kapacitě baterií zastaví uprostřed dráhy. To samé platí i pro plošiny umístěné venku, kde se v zimních měsících působením chladu snižuje kapacita baterií.

Plošiny na bateriový pohon, jako je například SP-Delta a SP-Stratos, jsou vhodné pro fyzické osoby do domácností, kde plošinu využívá v průběhu dne méně osob. Tam, kde je vysoká frekvence využívání plošiny pro imobilní se jednoznačně doporučuje plošina se stálým přívodem elektrické energie ze sítě. Tato plošina se nazývá SP-Omega. Výpadky elektrické energie je možné vykrýt náhradní baterií.

Schodišťová plošina s dráhou
Schodišťová plošina

2. Pohon mimo plošinu? Získáte tím prostor pro invalidní vozík navíc

SP-Omega má pohon umístěný mimo pohybující se plošiny. Díky tomu je plošina velice úzká a získáte tím potřebný prostor na přepravu vozíčkáře. Proto je možné přepravovat vozíčkáře na plošině už od 85 cm šířky schodiště.

SP-Omega schodišťová plošina pro ŤZP
SP-Omega schodišťová plošina pro ŤZP

3. Není prostor pro zábradlí? Využijte dráhu plošiny

Dráha plošiny musí být navržená tak, aby splňovala kritéria pro zábradlí na schodišti. Ušetříte tak jedním řešením dodatečné náklady na instalaci zábradlí.

Dráha plošiny jako zábradlí
Prostor na zábradlí

4. Neviditelné napájení plošiny

Napájení by nemělo být vyřešené prodlouženým kabelem, který se táhne za pohybující se plošinou. Je tu zvýšené riziko vytržení tohoto napájení a opotřebování navijáku, který kabel navíjí. Bezpečným řešením je vedení kabelu přímo v trubce dráhy plošiny.

Neviditelné napájení plošiny SP-Stratos
Neviditelné napájení plošiny SP-Stratos

5. Dráha vyrobená na míru

Plošina pro vozíčkáře je produkt, který bude nainstalován na jednom místě několik let. Doporučujeme proto instalaci přímo na míru schodiště a nedělat přitom kompromisy se skladovými výrobky, které mají jenom standardní škálu rozměrů. Při výběru dráhy na míru je možné vybrat také ze širokého spektra příplatkové výbavy, například barvu, úchyty sloupků do stěn nebo do schodů, a podobně. Tím můžete například získat víc místa na schodišti.

Dráha vyrobená na míru
Dráha vyrobená na míru

6. Přizpůsobení podlahy vozíku a schodišti

Podlaha plošiny je také jedním z prvků, který může být upravený na míru a přizpůsobí se invalidnímu vozíku a schodišti. Uživatel tak dostane další potřebné centimetry navíc, aby používání plošiny bolo ještě jednodušší a aby uživatel místo úzkého vozíku mohl používat svůj standardní vozík, na který je zvyklý.

Přizpůsobení se podlahy vozíku a schodišti
Přizpůsobení se podlahy vozíku a schodišti

7. Schodišťová sedačka nebo zvedací plošina? Vyberte si oboje

Pokud se nemůžete rozhodnout nebo máte v budově obě skupiny uživatelů – hůře chodící osoby i vozíčkáře, můžete doplnit šikmou schodišťovou plošinu o sklopnou sedačku. Ta je využívána jen uživateli bez invalidního vozíku. Sklopením sedačky je plošina stejně použitelná jako bez ní.

Schodišťová sedačka nebo plošina? Vyberte si oboje
Schodišťová sedačka a plošina – 2 v 1

8. Odborný záruční a pozáruční servis

Dlouhodobá životnost šikmých schodišťových plošin je podpořena kvalitním autorizovaným servisem, který vykonávají vyškolení servisní technici.

Servis schodišťové plošiny a stoličkového výtahu
Servis schodišťové plošiny a stoličkového výtahu

9. Použité materiály a povrchová úprava

Aby mohla být plošina využívána nejen v interiéru, ale i v exteriéru, měla by mít dostatečně vysoké číslo mezinárodního standardu ochrany elektrických komponentů, tzv. IP krytí. IP je odolnost elektrických komponentů vůči vniknutí cizího tělesa či vniknutí kapalin. Plošiny SP-Omega, SP-Delta i SP-Stratos s certifikovanými komponenty jsou vhodné na instalace v interiéru i exteriéru.

10. Bezpečnost

Šikmé schodišťové plošiny musí splňovat bezpečnostní normy. Je důležité, aby firmy, které nabízejí tento produkt, měli taky typový certifikát k tomuto výrobku. Certifikát potvrzuje bezpečnostní funkci plošiny, která bývá často doplněná citlivými hranami, které mají za úlohu zastavit plošinu v případě kontaktu s cizím předmětem. Plošina má omezenou maximální rychlost až na 0,15 metru za sekundu a je vybavená nuceným ovládáním, tj. se při puštění tlačítka zastaví.

Citlivé dno na schodišťové plošině SP-Stratos
Citlivé dno na schodišťové plošině SP-Stratos

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás pro konzultaci a výpočet cenové kalkulace. Tyto služby poskytujeme zdarma, tak proč je nevyužít?