Jak si správně vybrat zvedací vak (popruh)

Při výběru oblečení každý z nás klade důraz na to, aby mu jednotlivý kousek seděl jak ulitý. Kromě toho, že oblečení ulahodí oku, kritériem jeho koupi je podmíněno stoprocentní pohodlností nošení. Jinak to nemůže být ani s výběrem vaku při stropních nebo mobilních zvedacích zařízeních.

Většina z vás, kteří jste se už střetli s tímto zařízením a stalo se vaší neodmyslitelnou součástí při každodenních potřebách, dokážete rozlišit minimálně dva typy vaků. Ty dělíme na suchý přesun a mokrý přesun, resp. koupací vak. Ale nemusíte se uspokojit se standardem, který ne vždy kompenzuje situaci, v které se nacházíte. Mnohokrát je zdravotní stav osoby sedící ve vaku vážný. Tehdy je potřebné zvýšit hygienu nebo osobu více krát polohovat na posteli. Při této zvýšené péči by musela být k dispozici po celý den minimálně jedna asistující osoba, která ne vždy předejde svou péčí vzniku dekubitů.

Tyto úkoly péče víme zlehčit správným výběrem vaku. Představíme vám vaky, které jsou vyvinuté právě tak, aby vhodně kompenzovali situaci blízkého a vytvořili mu maximální pohodlí při přesunu.

Pohodlí a dobrá manipulace osoby je zajištěná taky použitím příslušných věšáků, které se uchytávají symetricky na dva anebo čtyři body.

Vak Basic  – je standardizovaný vak vhodný na přesun osoby, která je schopna držet horní část těla a nemá problém ani se stabilitou krku a hlavy. Je vhodný na běžný přesun z postele na vozík, na vykonání toalety a na 90 % úkonů, které potřebujeme s vakem zvládnout. Tento vak má různé varianty, a to:

BASIC – bez opory hlavy, s dobrou stabilitou udržení přepravovaného ve vaku.

HIGH – s oporou hlavy, vhodný pro přesun pacientů s potřebou stabilizace hlavy.

LOW – snížená verze pro aktivnější lidi, vhodný i pro rehabilitační cvičení stability na fit míči.

NET – vak je síťovaný a vhodný především na koupání a vykonávání starostlivé hygieny v těžko dosažitelných oblastech. Vyhotovený je ve všech třech typech: Basic, High a Low

Vak Active – je vhodný pro aktivní klienty, kteří bez problémů udrží své tělo v sede.

TRAINER – vak na nácvik chůze, vhodný na rehabilitace po úrazech. Nabízíme též verzi pro děti.

MICRO – je vhodný pro ty klienty, kteří mávají spazmy (samovolné pohyby, třas nebo záškuby)

Vak basic basic na suchý přesun

Vak basic hight net na koupání

Vak basic low net na koupání

Vaky Active Mikro a Active Mikro plus – jsou vaky, které mají plně otevřený sed. Jejich tvar je přizpůsoben pro lidi, kteří jsou spastičtí. Kvůli maximálnímu pocitu bezpečnosti v nich jsou vybaveny přídavným zapínacím pásem.

Vak Active Mikro Plus – S lepší oporou zad

Vak Active Mikro – Pro lidi s lepší koordinácí těla

Vak Basic Amputee – je speciálně přizpůsobený vak pro lidi po amputaci končetiny. Způsob upevnění vaku na věšák se liší od ostatních, protože při tomhle typu se musel zohlednit posun těžiště hendikepované osoby sedící v ní. Slouží na běžný přesun, není vhodný na koupání.

Vak Basic Amputee – speciálně upravený Vak při posuně těžiště sedíací osoby

Vak Basic Hight Comfort – už z názvu vyplývá, že slovo komfort při tomto vaku má svoje opodstatnění. Vak totiž dokážeme upevnit na věšák v 3 variantech, kde jeden z nich umí dovolit člověku po amputaci bezpečné sprchování nebo koupel, další poloha je vhodná pro lidi s dekubity a poslední poloha zaručí maximální komfort člověku, který potřebuje stálou podporu hlavy.

Vak Basic Hight Comfort– Zaručujúci komfortní přesun i dlouhodobější strávené chvíle ve vaku

Vak Bariatric – vak pro lidi s nadrozměrnými proporcemi těla. Tento vak je spolu se stropním zvedákem vyvinutý tak, aby zdvihl hmotnost až 500 kg. Některé nemocnice si nedokáží představit fungovat bez tohoto systému. Při přesunu těchto pacientů by museli vypomáhat se zvedáním minimálně 4 asistující osoby.

Vak Bariatric – vak pre ľudí s nadrozmernými proporciami tela

Speciální vaky a popruhy

Do naší nabídky patří různé speciální vaky a popruhy, které neslouží jen na zvedání a přesun osoby. Speciální popruhy se používají v rámci hygieny, rehabilitace a taky sem patří různé doplňkové pomůcky.

Mezi speciální popruhy patří:

  • popruh na polohování (otočení klienta na bok)
  • popruh na zvedání končetiny (potřeba zvednutí např. nohy při hygieně nebo při cvičení anebo například taky při nazouvání ponožek)
  • opěrka hlavy. 

Leg Sling, Turner, Twin Turner – vaky nebo lépe řečeno pomůcky při rehabilitaci a při polohovaní na lůžku. Protože se v nich osoba nepřenáší, slouží jenom osobám ležícím na posteli. Pomocí nich dokáže asistent jednoduše převléci ložní prádlo, polohovat osobu tak, aby se předešlo nežádoucím dekubitům a rehabilitovat části těla jednoduše a bez námahy.

Twin Turner – Vak umožní polohovat osobu ležící na posteli

Leg Sling – Vak určený na rehabilitace

Přesun ležící osoby pomocí stropních zvedáků

Není přesun jako přesun. Při těžkých stavech anebo při dopravování pacienta po těžkém úraze na operační sál je víc jak důležité zabezpečit horizontální (ležící) polohu, při které by byl přepravovaný co nejvíc zajištěný.

Tato výhoda horizontálního přemisťování za pomoci jedné asistující osoby je bez těchto vaků a stropního zvedáku nemožná. Možná si myslíte, že v domácnosti je to nerealizovatelné, ale varianty věšáků, na které dokážeme vaky upnout, sú taky vymyšleny tak, abyste i v domácím prostředí měli možnosti správné péče.

V následujícím textu vám popíšeme zajímavé řešení nejen přesunu v leže, ale i polohování na lůžku.

Horizontal lifter – zařízení určené výhradně do nemocnic. Umožňuje rychlý, jednoduchý a především bezpečný posun pacienta na operační lůžko. Masivní konstrukce se jednoduše skládá a je skladná, takže nebude zavazet na operačním sále. Vak na přesun může být v celku anebo v menších částech, které přesun osoby pomohou urychlit a samozřejmě jsou taky velice spolehlivé při fixaci.

Horizontal lifter – zabezpečí bezpečný horizontální přesun přímo na operační sál

Horizontal lifting support – je jednodušší verze horizontálního přesunu pacienta v nemocnici anebo osoby připoutány na lůžku doma. Tak jako i v předešlém případě jsou k dispozici dva typy vaků. Vak, který nese celou váhu těla, je v celku, a vaky, které nesou taky celou váhu těla, ale jsou rozdělené na části podpírající jednotlivé body těla.

Horizontal lifting support – presun ležící osoby bezpečným a rychlým způsobem.

Repositioning sling – vak, který je určen spíš pro domácí využití jak pro využití v nemocnicích. Je vyrobený v třech různých typech, a to standard, krátký a síťovaný. Pomocí čtyřbodového věšáku, je zajištěná poloha převážející osoby ležmo. Výhoda je, že pomocí této sestavy vaku a věšáku dokážeme zajistit polohování osoby na posteli a ležícího pacienta dokážeme vertikalizovat do přípustné roviny.

Repositioning sling – použitie v domácnosti vhodné na presun ležícího pomocí standardního věšáku

Vaky na nácvik chůze

Vak Active Trainer (nácvik chůze) je pro lidi, kteří chtějí trénovat chůzi a kteří nemají dostatečnou sílu v nohou, aby mohli stát vzpřímeně, anebo kteří mají problémy s rovnováhou. Vak jim pomáhá stát vzpřímeně a dává jim při chůzi oporu. Vak podporuje hruď a horní část zad, zatímco spodní popruhy dávají oporu kolem boků a minimalizují riziko vyklouznutí pacienta. Vak pomáhá lidem balancovat v sedící pozici na okraji postele, při postavení se anebo při samotné chůzi.

Vak Active Trainer

Vak Active Vest – Kids pomáhá dětem stát a podporuje je při chůzi. Tento pediatrický vak podporuje horní část dětského trupu a oblast pánve, pomáhá se stáním, chůzí a nácvikem stoje, stejně jako s rovnováhou při tréningu a hře. Dodává jistotu a pocit bezpečí pro dítě i jeho opatrovatele.

Vak Active Vest – Kids na nácvik chôdze pre deti.

Vak Active Vest – Kids na nácvik chôdze pre deti.

Vak Bariatric Gait Trainer pomáhá obézním lidem při stání a podporuje je během chůze. Tento vak má tvar krátkých kalhot, aby podporoval pacienta v oblasti pánve a žaludku. Design napomáhá tomu, aby se nestlačoval nositelův žaludek a stejně tak eliminuje riziko toho, aby použivatel sklouzl přes vak dolů. Je vyvinutý tak, aby podporoval uživatele v stoji a zabezpečoval optimální komfort. Vak na nácvik chůze je ideální na tréning držení těla a včasnou mobilizaci obézních pacientů. Zvyšuje pocit jistoty a bezpečí pacienta i opatrovatele při nácviku rovnováhy při sezení, stání a chůzi.

Vak Bariatric Gait Trainer pomáha obézním lidem pri stání a podporuje je podobu chůze.

Prehľad všetkých nami ponúkaných vakov nájdete zde.