Proč je schodišťová sedačka (nejenom) pro seniory absolutním hitem

Bolavé záda, kolena, kyčle, obtěžující berle – obrovské komplikace, obzvlášť, když jde o překonání schodiště. Je jedno, jestli je Vám 20 nebo 80, když bolí koleno, každý jeden schůdek je zapeklitým problémem. 

Připomíná obyčejné křeslo, ale díky kompaktním rozměrům si ho člověk u schodiště téměř nevšimne. Nikde nepřekáží, esteticky krásně zapadne do interiéru díky možnosti výběru ze široké nabídky barev, ale přitom jde, zejména pro hůře chodící bez ohledu na věk, o velmi šikovného pomocníka. Řeč je o schodišťové sedačce, taktéž lidově nazývané domácí výtah na schody nebo pojízdné křeslo. 

Toto zařízení umožňuje komfortně, ale hlavně bezpečně překonat všechny druhy schodišť, je totiž určeno pro schodiště přímé, točité, a to jak v interiéru, tak venku. Díky němu není nutné uvažovat o stěhování do bezbariérového bytu, či finančně náročné rekonstrukce stávajícího bydlení.   

Mezi nesporné výhody schodišťové sedačky pro seniory a hůře chodící určitě patří výroba na míru i možnost výběru designu, úspora času i peněž, které by se musely vynaložit na pořízení finančně mnohem nákladnějšího zařízení, přestěhování do jiného bytu nebo rekonstrukci. Zároveň jde o úsporné zařízení s bateriovým pohonem. Baterie se průběžně dobíjejí, výpadek proudu tedy funkčnost sedačky žádným způsobem neohrozí.   

No řekněte, kdo by nechtěl mít takového pomocníka doma?

Kdo schodišťovou sedačku ocení nejvíc? 

  • Člověk, kterého při chůzi bolí záda, kyčle nebo kolena 
  • Pacient po úrazu nebo v rekonvalescenci  
  • Senior, který potřebuje při chůzi doprovod 
  • Lidi na vozíčku s omezenou pohyblivostí, kteří jsou fyzicky schopní na sedačku z vozíčku přesednout  
  • Každý, komu dělá potíže chůze do schodů 

A jak schodišťová sedačka funguje?  

Tato kompaktní sedačka na schody se pohybuje po kolejnici kotvené do schodů za pomoci sloupků, případně připevněné ke zdi a kopíruje tvar schodiště. Je vyrobena vždy na míru. Obavy, že bude na schodišti zabírat příliš moc místa, nejsou na místě. Sedák i opěrky rukou a nohou jsou plně sklopné, díky tomu působí sedačka docela nenápadně a zabírá pouze minimum prostoru. 

Je velmi snadno ovladatelná. Stačí sklopit sedák a opěrky nohou a rukou (automaticky nebo manuálně), na sedačku nasednout, pohodlně se usadit a prstem nasměrovat joystick pro jízdu nahoru nebo dolů.  

Pojízdné schodišťové sedačky jsou skvělou investicí do zdraví a pohody. Zlepšují kvalitu života a umožňují zůstat ve svém stávajícím domově.