Typy kolejnic u stropních zvedáků

Stropní zvedáky Guldmann jsou velice praktickou pomůckou na zvedání, polohování a přemisťování tělesně postižených osob. Už samotný název „stropní zvedák“ napovídá, že zvedák se pohybuje v kolejích umístěných na stropě.

Každá instalace si vyžaduje individuální posouzení situace u klienta, případně v nemocnici anebo sociálním zařízení a návrh vlastního kolejnicového systému. Naše firma nabízí návštěvu a návrh systému zdarma v celé České republice.

Kolejnice

Existují 3 základní typy kolejnic – A, B, C. Kolejnice A je nejmenší, používá se do menších místností a zároveň má nejnižší nosnost. Kolejnice B je vyšší, je vhodná na plné vykrytí místností a také má vyšší nosnost. Kolejnice C, která je dostupná až v 8 metrové délce je nejpevnější a bez problémů unese hmotnost až 500 kg při minimálním množství stropních kotev nebo kotvení do zdi.

Kolejnice jsou vyráběné z hliníkové slitiny, proto jsou pevné a zároveň lehké a nepodléhají korozi na rozdíl od ocelových kolejnic. Boční stranu kolejnice je možné překrýt plastovým krytem bílé nebo šedé barvy, případně si navrhnout individuální design bočního krytu. Zejména děti potěší, když budou mít na svém zvedáku a kolejnici například své oblíbené pohádkové postavičky. Koncový kryt zase zakryje zřezaný konec kolejnice.

Základní typy kolejnic pro stropní zvedáky Guldmann
Existují 3 základní typy kolejnic – A, B, C.

Skrytá kolejnice – zákazníci, kteří mají rádi nenápadné řešení, určitě využijí možnost „skrytí“ kolejnice do sadrokartonového stropu. Do běžné kolejnice se nasune lišta, na kterou se umístí sadrokartonová nebo polystyrenová deska. V místnosti bude na stropě vidět jenom spodní část kolejnice, všechno ostatní bude schované za sákrokartonovým stropem. Tyto řešení můžete použít nejen na jednoduché kolejnicové systémy, případně zatáčky, výhybky, ale taky na plné vykrytí místnosti.

Skrytá kolejnice stropáku Guldmann ve stropě
Skrytá kolejnice

 

Zatáčky – dodáváme v 30°, 45°, 60° a 90° úhlech. Používáme je v případech, kdy nastane potřeba vyosení dráhy, například když je potřebné vyhnout se stropnímu světlu.

Zákruty pro případ vyosení dráhy stropáku Guldmann, např. kolem svítidla
Zatáčky

Combi-lock – je systém na spojování kolejnic ve dveřích, když je potřebné propojit dvě kolejnice (z toho alespoň jedna musí být posuvná) ve dvou různých místnostech. V tomto případě můžete osobu s pomocí jednoho stropního zvedáku převážet ve dvou nebo vícero místnostech bez zbytečného přehupování nebo převěšování.

Combi-lock je systém na spojování kolejnic stropáku Guldmann v zárubni
Combi-lock zamknutý
Combi-lock je systém na spojování kolejnic stropáku Guldmann v zárubni
Combi-lock odemknutý

Výhybka – zakomponujeme ji v případě, kdy je potřebné z jedné místnosti pokračovat kolejnicemi na dva různé směry do dvou dalších místností. Funguje na dálkové ovládání, kdy si během posunu zdviháku v kolejnici zvolíte požadovaný směr. Výhybka se dodává s 90° nebo 60° odklonem.

Výhybka pro případ, kdy je potřebné z jedné místnosti pokračovat kolejnicemi na dva různé směry
Výhybka

Otočný stůl – používáme ji v případech, když chceme překřížit dva kolmé směry kolejnice, otočný stůl se ovládá pomocí ovládačky a mění směr zvedáku o 90° doprava nebo doleva.

Otočný kruh když chceme překřížit dva kolmé směry kolejnice
Otočný stůl

Kolejnice na zdi – instalujeme je přímo na zeď, když klient požaduje diskrétní a elegantní řešení zavěšení stropního zvedáku. Systém flexibilních kolejnic umožňuje automaticky srovnat nepravidelnosti zdi až do 80 mm, rychle a jednoduše se montuje a není problém ho kdykoliv znovu sundat a přemístit jinam. Můžete jej využít pro zvedáky GH3, GH1 / GH1 Q a taky pro GHZ modul. Pokračující systém kolejnic poskytuje kompletní pokrytí a efektivní přesun z pokoje do pokoje a z ložnice do koupelny. A na kolejnice si můžete pověsit také obrazy, zrcadla nebo jiné dekorace.

Kolejnice na zdi - elegantní řešení zavěšení stropáku Guldmann
Kolejnice na zdi

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás pro konzultaci a výpočet cenové kalkulace. Tyto služby poskytujeme zdarma, tak proč je nevyužít?